
OPIS SMAKOWY
Musowanie jest drobne i długotrwałe. W nosie wino oferuje bogaty bukiet, który łączy świeże nuty białych owoców (jak jabłka, gruszki) z subtelnymi akcentami drożdży i brioche, które są wynikiem długiej autolizy (kontakt wina z osadem drożdżowym). Można także wyczuć delikatne nuty cytrusowe, co dodaje winnemu bukietowi świeżości. W ustach wino jest pełne, z wyważoną kwasowością i subtelną musowatością, której charakter wzmacnia długotrwały, kremowy finisz. Nuty owocowe w połączeniu z lekko orzechowym, drożdżowym posmakiem tworzą bogaty, ale elegancki profil smakowy.

PROPOZYCJE PODANIA
Owoce morza: ostrygi z cytryną, krewetki z masłem czosnkowym, sashimi z łososia.
Ryby: pieczony halibut z sosem cytrynowym, łosoś w sosie śmietanowym z koperkiem, dorsz w cieście tempura.
Przystawki: deska serów (Brie, Camembert, Comté, Gruyère), tarta z kozim serem i cebulą karmelizowaną, bliny z kawiorem i kwaśną śmietaną.
Dania mięsne: pieczona cielęcina w sosie śmietanowym, kurczak z cytryną i tymiankiem, pasztet z kaczki z konfiturą z fig.
Warzywa: gratin z ziemniaków i porów, risotto z grzybami i parmezanem, pieczone warzywa korzeniowe z masłem ziołowym.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.