230.00zł
Kraj |
Hiszpania |
---|---|
Region |
Ribeiro |
Producent |
Bodegas El Paraguas |
Szczep |
Albarino ,Teixaidura |
Rozmiar |
750 ml |
Rodzaj |
Białe |
Zawartość alkoholu |
12,5% |
Smak |
wytrawne |
Wysoko oceniana przez prase La Sombrilla z portfolio Bodegas El Paraguas, łączy w sobie delikatne reduktywne aromaty z charakterem galicyjskiej, morskiej świeżości. Prawdziwy top!

OPIS SMAKOWY
Cytrynowy kolor ze słomkową i zieloną poświatą. W nosie dominująca jest odmiana Treixadura, która prezentuje swoje piękno poprzez białe owoce, takie jak gruszka, oraz kwiatowe akcenty, przypominające mimozy, na tle delikatnych aromatów wynikających z dojrzewania w dębie. W ustach strukturalne, pełne i wyraźnie atlantyckie. Jego świeży smak podkreślony jest przez owocowość, która pojawia się na podniebieniu i zostaje długo na finishu.

PROPOZYCJE PODANIA
Owoce morza: Grillowane krewetki, Małże, Ostrygi,
Sałatki: Sałatka z kozim serem, rukolą, orzechami i owocami,
Dania rybne: Dorsz pieczony w ziołach i cytrynie, Risotto z białymi grzybami i parmezanem,
Sushi i sashimi: Sashimi z tuńczyka, Sashimi z łososia,
Specjały mięsne: Pâté z foie gras,
Przystawki: Krewetki w sosie cytrynowym i czosnkowym, Tatar z awokado i łososia
Bodegas El Paraguas
Strona Internetowa
bodegaselparaguas.com
Bodegas El Paraguas to wyjątkowa winnica w Cenlle, w Dolinie Avia (Ourense), gdzie od 2015 roku produkowane są wyjątkowe wina z Galicji. Winnica, założona przez Felicísimo Pereirę i Marciala Pitę, rozpoczęła działalność w rodzinnej winiarni Pereira w Ribadavia.
Felicísimo Pereira to winiarz z czwartym pokoleniem tradycji winiarskich, wieloletni prezes rady apelacji Ribeiro, uznany za najlepszego winiarza Galicji w 2011 roku. Marcial Pita, były dziennikarz branży wina, od 2011 roku skupia się całkowicie na Bodegas El Paraguas, tworząc wina z pasją i szacunkiem dla galicyjskiego dziedzictwa.
W winnicy szczególny nacisk kładzie się na precyzyjne winifikowanie każdej odmiany winogron – Treixadura, Albariño i Godello – w zależności od pochodzenia i charakteru danego rocznika. Wina powstają w stalowych zbiornikach i francuskich beczkach, co umożliwia ich dojrzewanie w sposób podkreślający terroir.
Bodegas El Paraguas stosuje naturalne metody uprawy bez herbicydów, przy ścisłej kontroli wydajności (maks. 5 500 kg/ha) i ręcznej pielęgnacji winorośli. Wino butelkowane jest z wykorzystaniem ręcznie mieszanej woskiem parafiny, co podkreśla jego rzemieślniczy charakter.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.