Wina Celler Kripta (Agusti Torello Mata) pochodzą ze 150 organicznych działek w subregionie Valls d’Anoia-Foix. Uprawiane są ręcznie i w 100% winifikowane na miejscu. Stosowane są wyłącznie autochtoniczne odmiany: Macabeo, Xarel·lo, Parellada (białe) oraz Trepat (różowe). Każdego roku selekcjonowane są najlepsze drożdże z lokalnych winnic, zapewniając unikalny charakter fermentacji. Działka Ubac w Mediona (550 m n.p.m.) nadaje winom mineralność dzięki łupkowemu podłożu i dobowym różnicom temperatur. Jako jedyni tworzą Cava Macabeo fermentowaną w beczkach. Macabeo dominuje w kupażach. Wszystkie wina fermentują z naturalnymi drożdżami i są klarowane certyfikowanymi, roślinnymi środkami. Cavy Agusti Torello Mata mają status Superior Aging: Reserva (min. 3 lata) i Gran Reserva (4–10 lat). Od 2012 roku rodzeństwo Gemma i Àlex Torelló prowadzą winnicę, konsolidując jej pozycję na rynku hiszpańskim i kontynuując ekspansję na rynki międzynarodowe. Na początku 2024 roku rodzina właścicieli winnicy Agustí Torelló Mata podjęła decyzję o zmianie nazwy na Celler Kripta.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.