
OPIS SMAKOWY
Czysty, jasny, złoty kolor. W nosie wyczuwalne są nuty owoców pestkowych (jabłka, gruszki i moreli), wyrafinowane aromaty białych kwiatów oraz woskowo-mineralne nuty. Wino bezpośrednie i głębokie, z bardziej rasową ekspresją odmiany Godello. W smaku wyczuwalna jest mineralność łupka, zapewniająca szerokość, a granit – długość. Trwałe i treściwe, z długim, słonym finiszem.

WINIFIKACJA
100% Godello,
Zbiór ręczny,
Selekcja i przetwarzane tego samego dnia zbioru,
Maceracja na zimno od 24 do 48 godzin,
Prasowanie i naturalne osadzanie statyczne,
Fermentacja z udziałem spontanicznych drożdży i kontrolowanej temperatury w kadziach i beczkach z francuskiego dębu,
Dojrzewanie na osadzie przez 10 miesięcy.

PROPOZYCJE PODANIA
Grillowana jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem,
Duszony gulasz wołowy z warzywami korzeniowymi,
Pieczony dzik z sosem żurawinowym,
Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem,
Kaczka pieczona w winie z pomarańczami,
Tarta z kozim serem, cebulą karmelizowaną i tymiankiem,
Sery dojrzewające, np. Manchego lub Pecorino,
Stek wołowy z pieczonymi ziemniakami i sosem pieprzowym,
Paella z owocami morza,
Grillowane warzywa z oliwą z oliwek i tymiankiem.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.